Ryggskott - ont i ryggen. Orsaker, Symptom och Behandling i Göteborg
Om du upplever ryggskott eller ryggvärk är du inte ensam. Dessa besvär är vanliga och kan orsakas av flera faktorer, såsom muskelbristningar, början till diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta slitna diskar. Men oftast beror det på överbelastning eller muskelsträckningar i nedre delen av ryggen, även kallad ländrygg eller korsrygg. Oavsett ålder, kan ryggbesvär påverka oss alla, inklusive barn och ungdomar.
Kramp när man har ont i ryggen?
Varför krampar muskler i ryggen så mycket vid ryggskott?
Troligtvis för att muskler vill skydda något i ryggen från att gå mer sönder.
Om något går sönder så är det oftast disken mellan kotorna. Men diskarna är starka strukturer så det händer väldigt sällan.
Diskbråck ger heller inte alltid symtom som ryggvärk. Det finns dom som har diskbråck och inte känner någon smärta alls och dom som får diskbråck som jätteont! Ont i ryggen kan visas och kännas på många olika sätt.
Om en disk går sönder eller har för hög belastning så sipprar det ut vätska från disken som kan provocera nerver i ryggen som sen skickar smärtsignaler till hjärnan.
Försvaret blir oftast mer kramper.
Ryggvärk – anatomi
Det finns 24 rörliga kotor i ryggen.
Alla dessa påverkar din funktion vad avser rörligheten.
Finns det ingen rörlighet mellan kotor så får kroppen kroppen kompensera.
Många tror att det bara är ländryggen och korsryggen som påverkar din rygg till ett ryggskott.
Men en stel nacke av kontorsarbete och ömma axlar kommer också påverka funktionen av hur övriga ryggen mår. Det bästa är att sitta i olika positioner, stå eller röra på dig mycket. Ryggproblem syns inte på röntgen speciellt ofta.
Ryggvärk kan också kallas lumbago.
Förebygga ryggvärk – ryggsmärta
Träning eller annan fysisk aktivitet stärker din rygg, bålmuskler och dina benmuskler. Välj träning som passar dig bäst. Jag personligen tycker att all form av styrketräning är bra! Varför inte satsa på ett helkroppsprogram att köra 2-3 dagar i veckan.
Det viktigaste är att du rör på dig ofta. Vill du träna specifika muskelgrupper för att slippa få ryggont så satsa på rygg, ben, bål och sätesmuskler. Tänk också på att mycket stress ökar anspänningen i kroppen.
Dela gärna in dagen i små pass av sittande och stående i olika positioner. Sitt inte för mycket i samma ställning. Din rygg mår bättre av rörelse. Hela din kropp mår bättre av rörelse.
Hur undersöker man ryggskott?
Har du väldigt ont så att du inte ens kan ställa dig upp utan stöd så ligg kvar ett dygn i sängen. Försök hitta en smärtfri position.
Kan du stå upp och ta dig framåt även om det gör ont: Då kan du börja med lättare träning, rehab eller behandling.
Hos oss på Athletic Care lyssnar vi på din historia om vilka besvär du haft tidigare och hur det akuta besväret kom denna gång. Undersökning av reflexer samt andra tester för säkerställa att inget allvarligt hänt. Vid misstanke om diskbråck i ländryggen föreslås annan vårdgivare tex. läkare eller fysioterapeut.
Hur behandlar vi ryggskott? Massage ryggskott?
Leder i ryggen som inte har bra rörlighet kan försöka behandlas med enklare mobiliseringsbehandling. Har du inte för mycket försvarskramper så kan man påbörja den muskulära behandlingen med .tex massage efter 48 timmar. Lättare rehabträning så snart som möjligt.
Hur blir man av med ryggskott? Vad göra vid akut ryggskott?
Provocera inte smärtan.
Lyssna på kroppen. Ligg till sängs den första dagen om du har mycket ont och svårt att röra dig men försök ta dig upp och rör på dig dag två.
Långvarig vila är aldrig bra. Du kan bli ännu mer stel i leder och muskler.
Arbeta om du kan och undvik för mycket stillasittande i samma position.
Så snart det är möjligt kan du börja försiktigt med att promenera, träna styrketräning, cykla eller simma.
Vårt mål är att hjälpa dig att bli av med ryggvärken och återgå till en aktiv och smärtfri tillvaro. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller för att boka tid för behandling. Vi ser fram emot att hjälpa dig att hantera dina ryggbesvär effektivt och ge dig en bättre hälsa.
Athletic Care Massage och Rehab