Ryggskott – ont i ryggen

Ryggskott - ont i ryggen

Ryggskott kan bero på att du har fått en muskelbristning, början till diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta slitna diskar. Men för det mesta är det en överbelastning, muskelsträckning i nedre delen även kallad ländrygg eller korsrygg. Ryggbesvär är ungefär lika vanligt i alla åldrar, till och med för barn och ungdomar .

Ryggskott
Ryggskott - ont i ryggen 2

Symptom på ryggskott?

Du får oftast oftast ont i ländrygg, den nedre delen av ryggen, också kallad korsrygg. Det kan komma plötsligt med smärtor från  dina muskler, leder, diskar eller ledband. Ibland strålar värken ned över säte och höfter och kallas då ischias.

Ryggen “låser” sig och du får mer ont av vissa rörelser. Du kanske ligger i sängen och har svårt att vända dig. Det kanske hugger till i ryggen. När du blir bättre är det bara vissa rörelser som gör ont, till exempel att stå framåtböjd, sitta eller vrida dig. Dessa ryggbesvär är inte farliga, men det är dumt att provocera fram mer smärta. Rörelse är bästa medicinen och lite smärta när du rör på dig gör inget.

Ont i ländryggen – Varför gör ryggskott så ont?

Många frågar sig vad det är som gör ont? Neurokirurger hävdar att det inte är muskler som gör ont. De krampar bara för att skydda dig från din smärta.

Det som är oftast är smärtande vid ryggproblem är ledkapseln som ligger som en strumpa runt leden, samt ligament och ledband som går runt kotan. Men det kan självklart också vara musklerna som ställer till det vid t.ex överbelastning eller muskelbristning.

Kramp när man har ont i ryggen?

Varför krampar ryggen så mycket vid ryggskott?
Troligtvis för att muskler vill skydda något i ryggen från att gå  mer sönder.
Om något går sönder så är det oftast disken mellan kotorna. Men diskarna är starka strukturer så det händer väldigt sällan. 

Diskbråck ger heller inte alltid symtom som ryggvärk. Det finns dom som har diskbråck och inte känner någon smärta alls och dom som får diskbråck som jätteont! Ont i ryggen kan visas och kännas på många olika sätt.

Om en disk går sönder eller har för hög belastning så sipprar det ut vätska från disken som kan provocera nerver i ryggen som sen skickar smärtsignaler till hjärnan.
Försvaret blir oftast mer kramper.

Ryggvärk – anatomi

Det finns 24 rörliga kotor i ryggen.
Alla dessa påverkar din funktion vad avser rörligheten.
Finns det ingen rörlighet mellan kotor så får kroppen kroppen kompensera.

Många tror att det bara är ländryggen och korsryggen som påverkar din rygg till ett ryggskott.
Men en stel nacke av kontorsarbete och ömma axlar kommer också påverka funktionen av hur övriga ryggen mår. Det bästa är att sitta i olika positioner, stå eller röra på dig mycket. Ryggproblem syns inte på röntgen speciellt ofta.

Ryggvärk kan också kallas lumbago.

Förebygga ryggvärk – ryggsmärta

Träning stärker din rygg och dina benmuskler. Välj träning som passar dig bäst. Jag personligen tycker att all form av styrketräning är bra! Varför inte satsa på ett helkroppsprogram att köra 2-3 dagar i veckan.
Det viktigaste är att du rör på dig ofta. Vill du träna specifika muskelgrupper för att slippa få ryggont så satsa på rygg, ben, bål och sätesmuskler. Tänk också på att mycket stress ökar anspänningen i kroppen.

Dela gärna in dagen i små pass av sittande och stående i olika positioner. Sitt inte för mycket i samma ställning. Din rygg mår bättre av rörelse. Hela din kropp mår bättre av rörelse.

Hur undersöker man ryggskott?

Har du så ont att du inte ens kan ställa dig upp utan stöd så ligg kvar ett dygn i sängen. Försök hitta en smärtfri position.

Kan du stå upp och ta dig framåt även om det gör ont: Då kan du börja med lättare träning, rehab eller behandling.

Hos oss på Athletic Care lyssnar vi på din historia om vilka besvär du haft tidigare och hur det akuta besväret kom denna gång. Undersökning av reflexer samt andra tester för säkerställa att inget allvarligt hänt. Vid misstanke om allvarlig skada föreslås annan vårdgivare tex. läkare eller fysioterapeut.

Hur behandlar vi ryggskott? Massage ryggskott?

Leder i ryggen som inte har bra rörlighet kan försöka behandlas med enklare mobiliseringsbehandling.  Har du inte för mycket försvarskramper så kan man påbörja den muskulära behandlingen med .tex massage efter 48 timmar. Lättare rehabträning så snart som möjligt.

Hur blir man av med ryggskott? Vad göra vid akut ryggskott?

Provocera inte smärtan.

Lyssna på kroppen. Ligg till sängs den första dagen om du har mycket ont och svårt att röra dig men försök ta dig upp och rör på dig dag två.
Långvarig vila är aldrig bra. Du kan bli ännu mer stel i leder och muskler.
Arbeta om du kan och undvik för mycket stillasittande i samma position.

Så snart det är möjligt kan du börja försiktigt med att promenera, träna styrketräning, cykla eller simma.

Kontakta oss vid frågor!

 

Athletic Care Massage och Rehab

 

Mer läsning

gravidmassage i göteborg

Gravidmassage

Gravidmassage i Göteborg Gravidmassage och missfall – vad är sant? En vanligt förekommande fråga och grund till oro är om massage skulle kunna utlösa ett

företagsträning

Företagsträning – för ett friskare företag!

Företagsträning i Göteborg Bättre friskvård på företaget Athletic Cares främsta mål är att sprida träningsglädje och att hjälpa dom anställda till ett aktivt liv och

muskelknutar-triggerpunkter

Muskelknutar-Triggerpunkter

Muskelknutar-Triggerpunkter Muskelknutor eller triggerpunkter är ett vanligt problem för våra kroppar och kan vara jobbigt att drabbas av. Dessa besvär har ofta byggts upp under