akut eller kronisk inflammation

Vad är akut eller kronisk inflammation?

akut eller kronisk inflammation

 

Är inflammation alltid något dåligt?

Inflammation är en naturlig kroppsfunktion som syftar till läkning och eliminering av skadliga inkräktare, som virus och bakterier. Två huvudsakliga former av inflammation är akut eller kronisk inflammation.

Akut lokal inflammation: En naturlig läkeprocess

Föreställ dig att du spelar fotboll och får en kraftig spark på vaden, vilket resulterar i en blödning, en fysisk skada. Kroppen inleder omedelbart en biologisk process för läkning genom att öka blodflödet till området. Detta kan resultera i svullnad, värme och ömhet. Kroppen ökar också näringstillförseln till det skadade området. Detta kallas akut lokal inflammation, en viktig process för läkning. När skadan läks avtar den inflammatoriska processen gradvis.

Akut inflammation i hela kroppen: Kroppens försvar mot inkräktare

Vid infektioner med virus, bakterier eller parasiter reagerar kroppen genom en omfattande akut inflammation. Din kropp vidtar olika åtgärder för att bekämpa och eliminera inkräktarna. Denna form av inflammation kan göra oss trötta och påverka vår aptit för att reservera energi till läkningsprocessen.

Vad är skadlig inflammation?

Kronisk inflammation är en låggradig, långvarig form av inflammation som inte är relaterad till en specifik skada eller virus. Det kan skada kroppens organ över tid och öka oxidativ stress. Forskning har identifierat kopplingar mellan kronisk inflammation och olika sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Vad orsakar kronisk inflammation?

Här finns det tyvärr inget enkelt svar utan det är en lång rad faktorer i vårat livstil som bidrar. Stress, dålig sömn, sömnstörningar, näringsfattig och processad mat, fetma och brist på fysisk aktivitet är faktorer som påverkar.

Vad kan man göra för att minska risken för kronisk inflammation?

1. Inkludera vardagsmotion

Promenera, cykla, ta trapporna istället för hissen eller varför inte ett pass på gymet? Ta en powerwalk på lunchen. Fysisk aktivitet minskar risken för flera sjukdomar kopplade till kronisk inflammation.

WHOs minsta rekommendation för vuxna är är 150 minuter måttlig fysisk aktivitet i veckan. Det är endast 20 minuter per dag! 20 minuters måttlig fysisk aktivitet hinner dom flesta av oss med. Måttlig fysisk aktivitet innebär att din puls och andning höjs. En snabb promenad löser detta!

2. Prioritera sömn

Studier har visat att störd nattsömn och oregelbundna sovvanor kan bidra till kronisk inflammation. Om du reser mycket i jobbet eller jobbar skift kan det så klart vara svårt att skapa regelbundna vanor som främjar din sömn. Det finns dock ändå mycket man kan göra som att sova tillräckligt länge, minska på din skärmtid innan du ska sova. Det blåa ljuset från din TV, dator, iPad eller mobil gör oss pigga och alerta. Försök att få minst 7-8 timmars sömn varje natt.

Sömn är en hel vetenskap i sig. Lär dig mer eller ta hjälp om du vet att du inte får tillräckligt mycket sömn.

3. Välj näringsrik och ”bra” mat/kost

Frukt, grönsaker, fibrer och fisk är exempel på bra mat. Godis, snacks och processad mat är inte lika bra. Laga mat med bra råvaror hemma och skippa snabbmaten. Där har ni ett bra tips från coachen!

Vill du veta mer om hälsosam kost och livsstil, boka en tid för kostrådgivning.

Athletic Care