Vad är akut eller kronisk inflammation?
Är inflammation alltid något dåligt?
Nej! Inflammation är i grunden en reaktion i din kropp som syftar till att läka en fysisk skada eller eliminera t.ex virus och bakterier i kroppen.
Akut lokal inflammation
Föreställ att du spelar fotboll och får en hård spark på vaden. Du har nu fått en fysisk skada. Nu startar en biologisk process för att läka skadan/blödningen. Kroppen skjutsar dit extra blod som gör vaden varm. Du kan bli svullen och öm runt det skadade området. Kroppen kommer även att förse det skadade området med extra näring.
Detta är ett exempel på en akut lokal inflammation med en lokal läkningsprocess. När skadan har läkt avtar den inflammatoriska processen och svullnad, värme och ömhet försvinner så småningom.
Akut inflammation i hela kroppen
Detta händer när vi smittas av t.ex virus, bakterier eller parasiter. Kroppen tar nu till en rad åtgärder för att oskadliggöra och eliminera inkräktarna.
Vi kommer att påverkas för att spara energi så att kroppen kan fokusera på läkningen. Vi kan bli trötta, sova mer och ha sämre aptit. Som vid en lokal fysisk skada är den här typen av akut inflammation en process som hjälper oss att bli frisk igen.
Vad är skadlig inflammation?
Inflammation som är kopplad till något sjukdomstillstånd kallas kronisk inflammation. Den påverkar ofta hela kroppen.
Kronisk inflammation pågår oftast under en lång tid och är låggradig. Den puttrar i bakgrunden, utan närvaro av t.ex virus eller en fysisk skada.
Kronisk inflammation kan skada våra organ om den pågår länge. Den kan försämra vårt immunförsvar och den oxidativa stressen din kropp ökar.
Inom forskningen har man sett samband mellan kronisk inflammation och många olika sjukdomar. Dom största sambanden finns mellan kronisk inflammation och hjärt/ kärlsjukdomar, övervikt/bukfetma, högt blodtryck och typ-2 diabetes.
Vad orsakar kronisk inflammation?
Här finns det tyvärr inget enkelt svar utan det är en lång rad faktorer i vårat liv som bidrar. Stress, dålig sömn, näringsfattig och processad mat, fetma och brist på rörelse/motion är faktorer som påverkar.
Vad kan man göra för att minska risken för kronisk inflammation?
Unna dig vardagsmotion
Promenera, cykla, ta trapporna istället för hissen eller varför inte ett pass på gymet? Ta en powerwalk på lunchen. Fysisk aktivitet minskar risken för flera sjukdomar kopplade till kronisk inflammation.
WHOs minsta rekommendation för vuxna är är 150 minuter måttlig fysisk aktivitet i veckan. Det är endast 20 minuter per dag! 20 minuters måttlig fysisk aktivitet hinner dom flesta av oss med. Måttlig fysisk aktivitet innebär att din puls och andning höjs. En snabb promenad löser detta!
Sömnen är viktig
Studier har visat att störd nattsömn och oregelbundna sovvanor kan bidra till kronisk inflammation. Om du reser mycket i jobbet eller jobbar skift kan det så klart vara svårt att skapa regelbundna vanor som främjar din sömn. Det finns dock ändå mycket man kan göra som att sova tillräckligt länge, minska på din skärmtid innan du ska sova. Det blåa ljuset från din TV, dator, iPad eller mobil gör oss pigga och alerta. Försök att få minst 7-8 timmars sömn varje natt.
Sömn är en hel vetenskap i sig. Lär dig mer eller ta hjälp om du vet att du inte får tillräckligt mycket sömn.
Satsa på ”bra” mat/kost
Frukt, grönsaker, fibrer och fisk är exempel på bra mat. Godis, snacks och processad mat är inte lika bra. Laga mat med bra råvaror hemma och skippa snabbmaten. Där har ni ett bra tips från coachen!
Vill du veta mer om bra kost, boka en tid för kostrådgivning.