Vad är hälsosamt? 

Vad kravs för att vara hälsosam? 

hälsosamt

Dom flesta av oss vill leva med en bra hälsa. Men har jakten på den perfekta kroppen och det perfekta livet gått för långt? Man kan ibland tycka att det är ett krav på att man skall vara vältränad, hälsosam, äta hälsosamt och alltid vara lycklig.

Många känner ångest över att inte nå sina mål inom träning, tvångstankar över mat, inte ha den perfekta kroppen, inte hinna med vare sig jobb eller familj, för mycket focus på aktivitetsarmband eller ett bra välbefinnande. Man känner sig som en sämre människa om man t.ex inte tränar eller äter bra. Är det hälsosamt?

Jag träffar människor varje dag som känner någon form av stress eller ångest över att dom inte hinner ta bättre hand om sig själva, leva hälsosamt eller äta bra.

Stress, press, förväntningar från t.ex jobbet, familj, dålig sömn m.m. ger en känsla av att inte hinna ta hand om sig själv och leva ett bra liv. Det är vanligt att många tänker tankar som “efter nyår börjar mitt nya liv”, köper gymkort och rivstartar med träning 5-6 gånger i veckan och när man märker efter ett tag att man inte hinner med detta eller att man har gått ut för hårt så blir det ren panik och pannkaka av allt. Man är tillbaka på ruta ett igen…

Här borde man vara mer realistisk och vara ärlig med sig själv om vad som är bäst för en själv. Hinner man bara med 10 minuters promenad tre gånger i veckan så är det bättre än inget. Blir man sjuk i t.ex influensa och inte kan träna på tre veckor, få inte panik och tyck att all träning är bortkastad utan fortsätt när du blivit frisk. Tänk inte prestation, tänk hälsa.

Varför inte kontakta en personlig tränare och kostrådgivare som kan lägga upp ett bra kost och träningsschema efter dina mål och förutsättningar. Att ha någon att bolla idéer med. Det skulle kunna vara en bra start för dig.

 

HÄLSOSAMMA TIPS 

1. Börja inte för hårt

Undvik gärna en rivstart med träning varje dag. Det brukar mestadels sluta med mer stress och press om du inte hinner med. Jag tror du blir mer motiverad om du lägger dig på en “lagom” nivå där du jobbar efter dina förutsättningar och med den tid du har. Fundera på vad du vill få ut av din träning. Prestation, må bättre eller liknande.

2. Ge inte upp

Många saker kan komma i vägen för dina mål med träningen. Skador, sjukdomar, livskriser m.m. Ge inte upp bara för att du missade ett pass eller två, blev förkyld eller för att du åt den där bullen som inte ingick i ditt kostschema. Det är faktiskt inte hela världen.

3. Ha någon att “bolla” med

Det är bra att ha någon att prata med om du känner att din träning eller kost håller på att gå över styr. Skaffa en träningskompis eller en personlig tränare. Får du ofta ångest eller tvångstankar över mat, kroppsuppfattning eller träning kan du behöva professionell hjälp. Det är inget fel med det och vi hjälper dig gärna att hitta rätt hjälp!

4. Undvik stress

Lättare sagt än gjort kanske. Det finns gott om t.ex appar, aktivitetsarmband, klockor m.m. för att mäta sömn, kalorier och träning och mycket mycket mer. Många tycker det kan vara intressant att följa sin sömn, träningsutveckling och blir motiverad till att försöka bättra sig och få bättre resultat. Men andra känner bara stress och press av dessa. Känner du så: inte hälsosamt, undvik dom! Sen så är dom faktiskt aldrig 100% tillförlitliga ändå.

 

 

BOKA KONSULTATION 

Mer läsning

träna under graviditeten

Träna under graviditeten

Träna under graviditeten Styrketräning och annan fysisk aktivitet ger massa positiva effekter och fördelar för gravida kvinnor. Förr var rekommendationerna att gravida skulle undvika träning

träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt Letar du efter tidseffektiv styrketräning? Då är flerledsövningar något för dig där flera av kroppens muskelgrupper tränas i samma övning. Satsa

idrottsmassage göteborg

Idrottsmassage Göteborg

Idrottsmassage Göteborg Idrottsmassage eller sportmassage är det vi hos Athletic Care i Göteborg är mest kända för och något som vi alltid strävar efter att