vad är hälsosamt?

Vad är hälsosamt?

Vad är hälsosamt? 

Vad kravs för en hälsosam livsstil? 

hälsosamt

Dom flesta av oss vill leva med en bra hälsa och välbefinnande. Men har jakten på den perfekta kroppen och det optimala livet gått för långt? Ibland verkar det som om det finns en påtvingad standard där vi förväntas vara vältränade, leva hälsosamt och alltid vara glada och lyckliga.

Många kämpar med känslor av ångest när de inte når sina träningsmål, kämpar med matrelaterade tvångstankar, oroar sig för att inte ha den perfekta kroppen, och känner skuld av att inte hinna med arbete och familj. För många är fokuset på aktivitetsarmband och välbefinnande överväldigande. Det är lätt att känna sig mindre värd om man inte tränar eller äter “rätt”. Är detta verkligen en hälsosam inställning?

I mina dagliga möten med människor stöter jag ofta på de som känner stress och ångest över att de inte hinner ta hand om sig själva, leva hälsosamt eller äta bra.

Stress, press och förväntningar från jobbet, familjen och dålig sömn kan lämna en känsla av att man inte hinner prioritera sitt egen välmående. Många tänker ofta i termer som “jag börjar mitt nya liv efter nyår”, och köper kort på gymmet med storslagna planer om att träna fem till sex gånger i veckan. När detta inte kan upprätthållas eller när överdrivet intensiv träning istället resulterar i utmattning, uppstår en känsla av panik och frustration och man är tillbaka där man började.

Här är det viktigt att vara realistisk och ärlig mot sig själv om vad som är bäst för ens egen hälsa. Att ta en kort promenad i tio minuter tre gånger i veckan är bättre än inget alls. Om man blir sjuk och inte kan träna på tre veckor, bör man inte känna att all tidigare ansträngning har gått förlorad. Istället är det viktigt att återuppta träningen när man är frisk igen och att ha en övergripande hälsosyn snarare än en fixering vid prestation.

Varför inte kontakta en personlig tränare och kostrådgivare som kan lägga upp ett bra kost och träningsschema utifrån dina mål och förutsättningar. Att ha någon att bolla idéer och framsteg med. Det skulle kunna vara en bra start och värdefull start för dig.

 

HÄLSOSAMMA TIPS 

1. Börja inte för hårt

Undvik gärna en rivstart med träning varje dag. Det brukar mestadels sluta med mer stress och press om du inte hinner med. Jag tror du blir mer motiverad om du lägger dig på en “lagom” nivå där du jobbar efter dina förutsättningar och med den tid du har. Fundera på vad du vill få ut av din träning. Prestation, bättre hälsa eller något annat?

2. Ge inte upp

Många hinder kan komma i vägen för dina träningsmål. Skador, sjukdomar och livskriser kan störa din plan. Det är viktigt att inte ge upp bara för att du har missat ett träningspass eller två, eller om du har ätit en bulle som inte ingick din kostplan. Det är inte världens undergång.

3. Ha någon att “bolla” med

Det är fördelaktigt att ha någon att prata med om du känner att din träning eller kosthållning börjar bli ohälsosam. Att hitta en träningskompis eller arbeta med en personlig tränare kan vara till stor hjälp. Om du ofta upplever ångest eller tvångstankar kring mat, kroppsuppfattning eller träning, bör du överväga professionell hjälp. Det är inget att skämmas över, och vi är här för att stödja dig i att hitta rätt väg framåt.

4. Undvik stress

Lättare sagt än gjort kanske. Det finns gott om t.ex appar, aktivitetsarmband, klockor m.m. för att mäta sömn, kaloriförbränning och träningsnivåer och mycket mycket mer. För vissa är det en motivationsfaktor att följa sin sömn, träningsutveckling och bli inspirerad till att försöka bättra sig och få bättre resultat. Men för andra skapar det bara stress och press. Känner du så: inte hälsosamt, undvik dom! Sen så är dom faktiskt aldrig 100% tillförlitliga ändå. 

BOKA EN KONSULTATION