träna nacken

5 enkla övningar för att träna nacken

5 enkla övningar för att träna nacken hemma

Behöver du köpa träningsutrustning för att träna nackens muskulatur? Kanske, men det är fullt möjligt att träna nacken hemma med enkla kroppsviktsövningar!

Här presenterar vi 5 träningsövningar som tar lite mer, men som verkligen ger resultat när det gäller att lindra nacksmärta och stelhet. Myten om att nacken är skör och kräver överdriven skyddande utrustning kan vi genast avfärda. Faktum är att nacken är en stark del av kroppen som förtjänar att tränas på rätt sätt. Dessa muskler skall och kan tränas som vilka andra muskler du har på kroppen för att må bättre.

Dessa övningar är utformade för att stärka nackmusklerna och öka rörligheten samtidigt som de kan minska obehag och smärta. Inga komplicerade eller dyra redskap behövs, endast din egen kroppsvikt!

Ta det lugnt och utför övningarna i en kontrollerad takt. Börja med 2 set av 8-10 repetitioner för varje övning. Om du känner dig bekväm kan du gradvis öka till 3 set med 8-10 repetitioner vid nästa träningspass. Det bästa är att du kan enkelt utföra dessa nackövningar hemma eller varför inte under en fikapaus på jobbet!

5 övningar för nacken

  1. Huvudrotation liggandes på mage: Börja med att ligga på mage. Lyft bröstkorgen och nacken något från golvet. Rota huvudet långsamt från höger till vänster.

  2. Nackrullning liggandes på mage: Fortsätt ligga på mage med lyftad bröstkorg. “Rulla” försiktigt kota för kota i nacken.

  3. Huvudrotation liggandes på rygg: Nu på rygg, lyft nacke och huvud lite från golvet. Vrid huvudet långsamt från höger till vänster.

  4. Nackrullning liggandes på rygg: Fortsätt ligga på rygg med lyftad nacke och huvud. “Rulla” försiktigt kota för kota i nacken.

  5. Nacklyft liggandes på sidan: Ligg på sidan och lyft huvudet långsamt upp och ner.

    Oavsett om du är en idrottare eller bara vill ta hand om din hälsa, kan dessa övningar hjälpa dig att bygga upp styrka och smidighet i nacken. Glöm inte att andas under övningarna och undvik överdriven ansträngning. Om du har några hälsoproblem eller är osäker, rådfråga en läkare eller en personlig tränare innan du påbörjar en ny träningsrutin.

ATHLETIC CARE

Boka Personlig träning

Boka Massage