hur mycket skall jag äta?

Hur mycket skall jag äta?

Hur mycket skall jag äta per dag?

Hur många kalorier behöver jag per dag?

Genomsnittligt behöver en kvinna äta 2 000-2 500 kcal per dag och en man cirka 2 500-3 000 kcal per dag. Ditt energibehov varierar beroende på din vikt, längd, ålder samt hur mycket du rör på dig. Om du har ett fysiskt krävande jobb och tränar mycket utöver det så behöver du troligen äta mer än dessa genomsnittliga siffror.

Enkel matematik?

Om du gör av med mer energi (kalorier) än vad du stoppar i din kropp så kan du gå ner i vikt. En regel man kan följa om man vill vara viktstabil är att du som kvinna ska äta ca. 2 000-2 500 kalorier per dag och du som man ca. 2 500-3 000 kalorier per dag.

Om du är mycket stillasittande och inte är jätteaktiv i vardagen kan du behöva äta några hundra kalorier mindre per dag, medan om du tränar och rör på dig mycket kan du behöva lägga till fler kalorier. Många äter tyvärr mer kalorier än de gör av med, vilket leder till extrakilon över en längre tid. Och det går snabbare om du inte tränar eller rör på dig. Vill du gå ner i vikt behöver du dra ner på kaloriintaget. Det är det viktigaste att fokusera på!

Ät 300-500 mindre kalorier per dag

7 000 kalorier motsvarar ungefär ett kilo kroppsfett. Om du äter 500 kalorier mindre om dagen så kan du gå ca 0.5kg/vecka. Om du tar bort 1 000 kalorier per dag kan du gå ner ca 1kg i veckan. Vi rekommenderar inte att ha ett underskott på 1000/kcal och dag eller mer. Det kan bli väldigt lite mat och kan leda till att  kroppen bryter ner dina muskler istället för fett. Alternativt så drar du bort 500 kalorier per dag, och lägger till lite motion som bränner fler kalorier.

Beräkna ditt kaloribehov hos Styrkelabbet (klicka på styrkelabbet)

Så hur mycket skall jag äta?

En rekommendation på kaloriintag (kvinna) kan se ut så här:

25% protein, 45% kolhydrater och 30% fett per dag. Så har du ett kaloribehov på 2000 kcal/dag skall du få i dig 125 gram protein (500 kcal), 225 gram kolhydrater (900 kcal) och 67 gram fett (600 kcal). Detta är ett endast ett riktmärke och inte som en regel!

Ditt främsta fokus bör alltid vara att välja bra livsmedel. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa rekommendationer kan variera beroende på dina mål, hur mycket du tränar och om du tränar för styrka, löpning eller kondition.

Vill du veta mer om hur mycket du skall äta och hur mycket du behöver ha av protein, kolhydrater och fett? Kontakta oss

Vi använder Nutrition Data när vi beräknar ditt intag. Du får tillgång till en app där du kan skriva in allt du äter samt ha koll på att du inte får i dig för mycket eller för lite näring.