Att träna med en skada

Träna med en skada

Träna med en skada eller inte kunna träna alls är trist….

 

Tyvärr råkar vi ibland ut för en skada. Kanske på grund av att vi trampat snett, fått en smäll mot låret för mycket träning eller felaktig utrustning.

En skada innebär ofta att du måste vila en tid för att rehaba den skadade delen och du kanske missar viktig träning eller tävling. För att vilan ska bli så kort som möjligt är det därför viktigt att du vet hur du skall göra när olyckan är framme.

Nonchalera inte din skada! Avbryt alltid träning eller tävling för att åtgärda den om skadan är akut. Om du försöker fortsätta förlängs alltid tiden innan du är tillbaka till 100% igen.
Ju snabbare du sätter in rätt åtgärder, ju snabbare är du fit for fight! Den senaste forskningen säger att läkningen går fortare och den skadade delen blir starkare om ”rätt doserad träning sätts in tidigt”.

Din skada ska helst bedömas av en idrottsmedicinskt kunnig person såsom t.ex fysioterapeut. Det är också tillsammans med din fysio som ni kommer fram till vad som är rätt rehab och träning för just dig.

 

Att undvika skador

Med uppvärmning, starka muskler, rörlighet, sömn och bra balans mellan träning och vila kan du undvika många skador. Det är viktigt att du tränar kontinuerligt och sakta bygger upp din kropp. Vävnader i kroppen har en fantastisk förmåga att anpassa sig till olika belastningar och träningsformer. Kontakta t.ex en bra personlig tränare för att hitta rätt upplägg.

 

Överbelastningsskador

Har du råkat ut för en överbelastningsskada så beror det oftast på felaktig träning, fel teknik eller utrustning eller att du inte skött rehabiliteringen ordentligt. Överbelastningsskador måste tränas rätt och i rätt omfattning. Undvik den träningsform eller momentet som har orsakat skadan samt övningar som ger mycket smärta. Men att enbart vila ska du undvika.

Tips för att agera snabbt vid en skada

*Akut omhändertagande

Allvarlig skada = åk till läkare. Annars kan akutbehandling av lindrigare skador skötas på stället. Desto snabbare behandlingen börjas, desto mindre blir effekterna och smärtan av din skada.

*Stoppa blödningen

Det viktigaste när en skada sker – helst inom 30 sekunder – är att få stopp på en eventuell blödning. Då minskar risken för längre läkningsatid och svullnad. Lägg ett hårt tryckförband som får sitta på i minst 30 minuter. Därefter ett något lösare kompressionsförband för att minska svullnaden. Kompressionsförbandet kan du använda varje dag i upp till en vecka.

*Kyla

Kyla är bara för smärtlindring och har ingen läkande effekt på din skada. För att undvika frostskador ska du inte lägga kylpåsen direkt på huden och låt den inte sitta på för länge. Även om smärtan minskar direkt efter kylan ska du vänta innan du deltar i träning/match igen.

*Vila

Om du blir skadad ska du direkt avbryta träningen/matchen för att du inte ska förvärra skadan. Undvik belastning av den skadade delen och vila för att minska av en ny blödning. Total vila rekommenderas väldigt sällan. Nästan alla skador läker bättre med lätt och rätt rörelseträning.

*Högläge

Om den skadade kroppsdelen svullnar upp kan du placera den i högläge. Det kan bidra till att minska svullnad, speciellt om du kombinerar det med lätta muskelövningar.

 

Rehabilitering – träna med en skada – varför är rehabträningen så viktig

Ett rätt upplagt träningsprogram (som du fått av din fysioterapeut) är troligtvis det viktigaste redskapet för att du ska komma tillbaka snabbt till din idrott igen. Även om du blir smärtfri ska du fullfölja den träning som du fått av den som är kunnig inom idrottsmedicin. Slarvar du med din rehabilitering är det stor risk att du snart får problem i den skadade delen igen. Du kan också ta hjälp av ens kunnig personlig tränare.

Träna med en skada är inte kul! 

Athletic Care hittar du I Sävedalen. Mitt mellan Göteborg och Partille.

 

BOKA TID

PERSONLIG TRÄNING

ATHLETIC CARE

 

Mer läsning

Powerwalk passar alla!

Vad är powerwalk? Powerwalk är helt enkelt raska promenader som du oftast kan du göra överallt. På lunchen, utomlands, på stranden, i skogen. Helt enkelt

5 grymma övningar för att träna magen

5 effektiva övningar för att träna magen Har du tröttnat på vanliga sit-ups? Det har jag! Varför inte testa något nytt! Utmana både sneda och

5 enkla övningar för att träna nacken

5 enkla övningar för att träna nacken Behöver du redskap för att träna nackens muskulatur? Kanske, men det går faktiskt lika bra att träna med