Vad är powerwalk?

Powerwalk är helt enkelt raska promenader som du oftast kan du göra överallt. Träna på lunchen, utomlands, på stranden, i skogen. Helt enkelt där du vill. När på dygnet spelar ingen större roll. En skonsam träning som passar dom flesta, gammal som ung, otränad eller vältränad. Powerwalk kan också vara snällare mot dina knän än löpning.

powerwalk

Otränad? Börja lugnt

Om du helt otränad eller inte van att gå längre sträckor, har någon skada eller problem med höfter eller knän eller är överviktig kan det vara bättre att börja med lugna och kortare promenader som sedan uppgraderas till riktiga powerwalks. Och i ett senare skede varför inte löpning. Vid all form av träning är det bra arr förbereda kroppen gradvis för att undvika överbelastningar eller skador. Se också till att du har bra skor om du bestämmer dig för att ge dig ut och traska!

Sätt egna realistiska mål med din träning

Börja aldrig för hårt utan sätt upp långsiktiga och realistiska mål. Bestäm dig t.ex för att du skall gå två kilometer. Försök nästa gång att gå samma sträcka på en snabbare tid. Lägg till att gå i backar, kuperad terräng eller liknande. Öka distansen och svårigheten allt eftersom du känner dig bättre. Inom en snar framtid kommer du troligtvis att märka resultat i form av att du känner dig lättare, piggare och starkare.

Powerwalk – bästa fettförbrännaren?

Raska promenader och powerwalk är grymt bra träning och även en bra fettförbrännare om du vill gå ner i vikt utan att tappa muskelmassa. Tänk bara på att med mer träning kräver kroppen mer näring så det kan vara bra att ha koll på vad du stoppar i dig.

Så hur funkar det?

Hur snabbt skall man gå powerwalk? När du powerwalkar är det bra om du ligger på ca 60-70% av din maxpuls under en lite längre tid, vilket är supereffektivt för just fettförbränning. (För att se till att det är fett och inte muskler du blir av med om du vill gå ner i vikt är styrketräning ett grymt bra komplement. Äta bra och gärna proteinrik mat. Är viktnergång målet så är kosten den viktigaste faktorn. Det kan vara bra att veta hur mycket kalorier du skall äta ifall du vill tappa i vikt). 

Varför fungerar Powerwalk?

Enkel förklaring: Om vi jobbar med 60-70% av vår maxpuls, förbränner kroppen mestadels fett. Vid mer ansträngning och högre puls, som t.ex vid snabbare löpning, intervaller eller liknande börjar kroppen istället förbränna kolhydrater.

Men det jämnar ut sig

Vad som förbränns spelar egentligen inte så stor roll för efter träningen kommer din kropp att jobba för att jämna ut den här fördelningen igen. Bränner du mest fett under träningen kommer kroppen använda mer kolhydrater efteråt, och har du använt mer kolhydrater under passet kommer kroppen bränna mer fett efter.

Kom igång med din Powerwalk eller promenader – 5 tips!
 1. Byt om – när du byter om till träningskläder så ställer du in dig på att du ska träna och inte bara ut och gå. Du blir mer motiverad för uppgiften.

 2. Logga din rundor Använd din telefon, appar eller pulsklocka för att se hur du förbättrar ditt resultat.

 3. Bra musik eller en pod i lurarna – Musik eller en bra pod i lurarna kan vara en bra pepp ner du är ute och tränar.

 4. Powerwalka tillsammans – Skaffa en träningskompis! Det kan vara trevligt med sällskap och det är lättare att peppa varandra att fakltiskt träna när man är två.

 5. Bestäm vilka dagar och tider du skall träna – Säg inte: nästa vecka skall jag träna två gånger. Det blir sällan av då. Bestäm dag och tid och oavsett hur trött du är så håll dig till planen!

   ATHLETIC CARE

  Behöver du hjälp med kost eller träning?

  För mer info: Personlig träning

  Boka en tid för konsultation

Mer läsning

träna under graviditeten

Träna under graviditeten

Träna under graviditeten Styrketräning och annan fysisk aktivitet ger massa positiva effekter och fördelar för gravida kvinnor. Förr var rekommendationerna att gravida skulle undvika träning

träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt Letar du efter tidseffektiv styrketräning? Då är flerledsövningar något för dig där flera av kroppens muskelgrupper tränas i samma övning. Satsa

idrottsmassage göteborg

Idrottsmassage Göteborg

Idrottsmassage Göteborg Idrottsmassage eller sportmassage är det vi hos Athletic Care i Göteborg är mest kända för och något som vi alltid strävar efter att