Muskelbristning i vaden – Gubbvad

Ont i vaden – Gubbvad rehab

Du snörar på dig löparskorna för att sticka ut på veckans tredje löppass eller du kör veckans andra padelmatch ouppvärmd. Du tycker det känns lite konstigt i vaden. Det hugger till och en stund senare får du jätteont. Har du fått kramp i vaden eller är det något annat som spökar…

Muskelbristning i vaden är en vanlig förekommande snackis bland löpare och padelspelare och en alltför vanlig skada inom dessa idrotter idag. Så vad är det egentligen och går det att bli av med helt och hållet? Gubbvad är vanligt framför allt bland medelålders män, 35 år och äldre, som börjar idrotta efter år av uppehåll men även kvinnor kan såklart drabbas. 

Du kan såklart få gubbvad/muskelbristning av andra motionsformer också. Nu när det råder padelfeber är ömma hälsenor rätt vanligt och det kan vara ett tecken på att en muskel/sena håller på att brista. Styrketräning eller rehabträning i förebyggande syfte kan minska dessa skador rejält. Muskelbristning i vaden är en ganska vanlig förekommande idrottsskada som oftast uppstår vid någon form av explosiv aktivitet. Uppkommer oftast i övergången från långsamt till snabbt arbete vid t.ex sprint eller en snabb rusning i någon bollsport såsom badminton, padel, tennis eller squash. Dålig eller ingen uppvärmning innan spel er en väldigt vanlig orsak till att muskler brister. .

 

Muskelbristning, vad händer?

Bland löpare kommer skadan kommer oftast på våren när man börjar springa utomhus eller ökar träningsmängden för mycket och för snabbt. I början går upptrappningen bra men efter några veckor så börjar det först ömma lite och efter några träningspass till så hugger det plötsligt till i vaden. Och vips, så har du ett ofrivilligt uppehåll några veckor (2-3 veckor om bristningen är liten). Har man fått en större bristning i själva muskeln tar det cirka 6 veckor eller mer innan muskeln kan utsättas för större belastning. Man känner då ofta en ”grop” i muskeln. Rehabträning kan man börja med ganska direkt efter skadan. Valet av rehabövningar beror på skadans omfattning.

Gubbvad finns inte som facknamn i medicinsk litteratur . Det är mer ett samlingsnamn på små muskelbristningar även kallad partiell ruptur i vadmuskulaturen. Oftast känner man skadan på mitten bak i vadmuskulaturen, i övergången sena/muskel.

Det vanligaste är att den yttre vadmuskeln (Gastrocnemius) drabbas, men det finns tillfällen då även den djupa vadmuskeln (Soleus) bli drabbad. Det kan vara bra att ha en elastisk linda med sig under passet för att snabbt minska blödningen vid eventuell muskelbristning. Skulle du få denna typ av skada så linda muskeln hårt i ca 20-30 minuter, släpp sedan lite på spänningen men fortsätt med lindan i ungefär ett dygn. Kompression av muskeln är bra.

Så vad händer vid muskelbristning i vaden?

 Det vanligaste är att man får små bristningar i övergången mellan sena och muskel. När man blir äldre får man minskad elasticitet i bindväv/fascia (det som som omger musklerna). När muskeln inte längre orkar ta upp stötar, belastas bindväv/fascia mer och går till slut sönder.

I detta område finns receptorer som bland annat styr spänningen i hälsena/muskel. Eventuellt kan det vara en skyddsmekanism för att inte hälsenan skall gå av.

Även stelhet i övergången ländrygg/bröstrygg kan eventuellt påverka cirkulation i underben, samt löpteknik.

Egenvård – rehab och behandling gubbvad

 Ont i vaden när jag springer = Ingen löpning tills du kan promenera utan smärta!!

  •  
  • Muskelbristning i vaden läkningstid
  • Första dagarna, endast lätt rörelse av vadmuskeln. Gärna lätt kompression med linda. Är du osäker på skadans omfattning, kontakta fysioterapeut!
  • Stretcha lätt, men bara till smärtgränsen.
  • Excentriska tåhävningar 2 gånger i veckan, 3 x 20 repetitioner, samt lätt egenmassage. Länk till video: Excentrisk träning vadmuskel
  • Börja jogga 100 m, gå 100 m i 1ca. 2–15 minuter, 2–3 gånger i veckan. Öka med 2–3 min i veckan under ca 2 veckor.
  • Därefter kan man i regel börja jogga några km i ett streck, ca 3 gånger i veckan. Öka distansen lite om allt känns bra . Du fortsätter också med excentriska tåhävningar samt annan styrketräning under hela perioden.
  • Massera vaden lätt 1-2 minuter innan varje rehab/träningspass.

Boka tid för behandling och snabbare läkning:

Laserterapi – Laserbehandling

Rehabövningar – Personlig träning

 

Mer läsning

medicinsk massage

Medicinsk massage

Medicinsk massage Medicinsk massageterapi är en djupgående samt hälsobefrämjande massage som inriktar sig på att återfå och underhålla god fysisk funktion i samband med rörelse,

hur mycket skall jag äta?

Hur mycket skall jag äta?

Hur mycket skall jag äta per dag? Hur många kalorier behöver jag per dag? En kvinna behöver i snitt 2 000-2 500 kcal och en

företagsmassage

Företagsmassage

Företagsmassage Massage på jobbet Stillasittande och monotont kontorsarbete eller ett tungt fysiskt jobb kan ge upphov till smärta,värk eller belastningsskador. Massage är ett sätt att