lite träning

Lite träning/ rörelse är bättre än inget!

Lite träning/rörelse är bättre än inget!lite träning

Effektiv Träning och Rörelse: Få Ut Det Mesta av Varje Stund!

Dagligen ser man många “hälso- och fitnessproffs” på sociala medier som Instagram och Facebook som skapar onödiga hinder för att främja människor att till en mer hälsosam livsstil, träna eller röra på sig mer. Varför inte lyfta fram alla positiva effekter av fysisk aktivitet istället?

Vi hör ofta är det att man MÅSTE göra x antal set/reps eller att man MÅSTE gå/springa x antal km för att det skulle vara fördelaktigt eller välgörande för kroppen. Vi skrämmer människor från att motionera eller röra på sig med tips och förslag att den ena övningen eller rörelsen är farlig eller onödig för dig att träna på. Ofta helt i onödan.

Men här kommer en liten hemlighet….. ALL TYP AV TRÄNING OCH RÖRELSE ÄR BRA!

Perfekt teknik är inte alltid nödvändig under träning. Att ta 50 steg är betydligt bättre än att inte röra sig alls! Att göra 5 armhävningar är en start och bättre än inga armhävningar alls! 2 benböj är ett steg framåt jämfört med inga benböj! En 200-meters promenad är en förflyttning mot bättre hälsa än att stå still!

Någon träning/lite träning > ingen träning

En smula träning ger stora fördelar!

Vi måste uppmuntra människor att faktiskt röra på sig mer och vara försiktiga med vad vi säger som istället kan avskräcka människor från att faktiskt röra på sig.

Det är viktigt att komma ihåg att någon form av träning, hur minimal den än är, är alltid bättre än att inte träna alls. Att resa sig upp och göra några benböj under en reklampaus kan faktiskt ha betydande hälsovinster. Och det kostar inte en krona. Fysisk aktivitet bör alltid uppmuntras!

Hur mycket ska man röra på sig varje dag ?

Det är vanligt att undra över optimal träningsnivå. Tyvärr finns det inget definitivt svar, eftersom det beror på individens träningsvana och målsättningar. Många faktorer påverkar detta. Om du strävar efter bättre kondition eller att genomföra ett maraton krävs mer än bara några benböj under en reklampaus på tv tyvärr.

Men den vanliga bilden som vi har framför oss är att vi måste slita ont en längre tid för att det ska vara någon mening med att träna eller röra på oss. 

Målbilden blir fel och risken är därför att vi istället skiter i det helt och hållet. Och såklart ger det alltid större hälsoeffekter ju mer vi tränar, åtminstone så länge det handlar om oss motionärer. Vi är ju inte elitsatsande atleter och vill inte ha nackdelar med att träna för mycket. 

Skillnad för hälsan

Men en stor skillnad för hälsan får vi faktiskt redan vid en ganska liten träningsmängd och du har säkert hört ”Den bästa träningen är den som blir av” eller ”All träning är bättre än ingen träning”, och det är fortfarande sant. Mer om fysisk aktivitet finns t.ex på 1177.

Några träningstips på vägen:
 • Gör träningen till en rutin
  Börja lätt. Bestäm dig för vilka dagar du skall träna. 

 • Se till att din träning blir regelbunden
  Det är bättre att träna lite och regelbundet än mycket och oregelbundet.

 • Bättre att träna lite och ofta än sällan och stenhårt
  Tycker du att 30 min är för lång tid eller för mycket så kan du med fördel dela upp det i tex. 2 x 15 minuter eller 3 x 10 minuter per dag. Eller helt enkelt 10 minuter per dag.

 • Motionera i dagsljus och i naturen
  Att vara yte i naturen i dagsljus ökar vårt välmående.

 • Skaffa en träningskompis
  Utnyttja gärna träningen för gemenskap. Att ha bestämt med en träningspartner gör inte bara träningen enklare, utan sannolikheten att träningen ska bli av ökar ytterligare.

 

Har du frågor kring träning? 

Athletic Care erbjuder ett fullt utrustat minigym och finns i Sävedalen, endast 10 minuter från centrala Göteborg. Tveka inte att kontakta oss för att få mer information och stöd på din träningsresa!

PERSONLIG TRÄNING

Boka tid på: Boka Direkt