Lite träning/ rörelse är bättre än inget!

lite träning

Lite träning/rörelse är bättre än inget!

Dagligen ser man många “hälso- och fitnessproffs” på sociala medier som Instagram och Facebook som sätter onödiga hinder för att uppmuntra människor att träna eller röra på sig mer. Varför inte uppmuntra positiva effekter av träning.

Ofta är det att man MÅSTE göra x antal set/reps eller att man MÅSTE gå/springa x antal km för att det skulle vara fördelaktigt eller välgörande för kroppen. Vi skrämmer människor från att motionera eller röra på sig med tips och förslag att den ena övningen eller rörelsen är farlig eller onödig för dig att träna på. Ofta helt i onödan.

Men här kommer en liten hemlighet….. ALL TRÄNING OCH RÖRELSE ÄR BRA!

Du behöver inte ha den bästa tekniken alltid. 

50 steg är bättre än 0 steg!

5 armhävningar är bättre än 0 armhävningar!

2 benböj är bättre än 0 benböj!

200 meters promenad är bättre än 0 meter!

Någon träning/lite träning > ingen träning

Lite träning gör gott för kropp och knopp!

Vi måste uppmuntra människor att faktiskt röra på sig mer och vara försiktiga med vad vi säger som istället kan avskräcka människor från att faktiskt röra på sig… Lite träning är alltid bättre än ingen träning alls. Att till exempel kliva upp under reklampausen på tv och göra några benböj har bara det visat sig ha stora hälsofördelar! Och det kostar inte ens en krona. Fysisk aktivitet uppmuntras alltid!

Hur mycket ska man röra på sig varje dag ?

Hur länge behöver man träna? Hur lite behöver man träna? Många undrar hur mycket vi bör/måste träna för att få  hälsoeffekter? Det finns tyvärr inget ”rätt” svar på den frågan eftersom det beror på träningsvana och vad vi själva tycker är tillräckligt. Sen så beror det på vilka mål vi har såklart. Vill vi ha bättre kondis eller har som mål att springa ett maraton så räcker det nog inte med ett par benböj i tv-reklampausen tyvärr 🙂

Men den vanliga bilden som vi har framför oss är att vi måste slita ont en längre tid för att det ska vara någon mening med att träna eller röra på oss. 

Målbilden blir fel och risken är därför att vi istället skiter i det helt och hållet. Och såklart ger det alltid större hälsoeffekter ju mer vi tränar, åtminstone så länge det handlar om oss motionärer. Vi är ju inte elitsatsande! och vill inte ha nackdelar med att träna för mycket. 

Skillnad för hälsan

Men en stor skillnad för hälsan får vi faktiskt redan vid en ganska liten träningsmängd och du har säkert hört ”Den bästa träningen är den som blir av” eller ”All träning är bättre än ingen träning”, och det gäller fortfarande. Mer om fysisk aktivitet finns t.ex på 1177.

Några träningstips på vägen:

 • Gör träningen till en rutin
  Börja lätt. Bestäm dig för vilka dagar du skall träna. 

 • Se till att din träning blir regelbunden
  Det är bättre att träna lite och regelbundet än mycket och oregelbundet.

 • Bättre att träna lite och ofta än sällan och stenhårt
  Tycker du att 30 min är för lång tid eller för mycket så kan du med fördel dela upp det i tex. 2 x 15 minuter eller 3 x 10 minuter per dag. Eller helt enkelt 10 minuter per dag.

 • Motionera i dagsljus och i naturen
  Att vara yte i naturen i dagsljus ökar vårt välmående.

 • Skaffa en träningskompis
  Utnyttja gärna träningen för gemenskap. Att ha bestämt med en träningspartner gör inte bara träningen enklare, utan sannolikheten att träningen ska bli av ökar ytterligare.

 

Har du frågor kring träning? 

Athletic Care har ett fullt utrustad minigym och ligger i Sävedalen, bara 10 minuter från centrala Göteborg. Kontakta oss!

PERSONLIG TRÄNING

Boka tid på: Boka Direkt

 

Mer läsning

träna under graviditeten

Träna under graviditeten

Träna under graviditeten Styrketräning och annan fysisk aktivitet ger massa positiva effekter och fördelar för gravida kvinnor. Förr var rekommendationerna att gravida skulle undvika träning

träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt Letar du efter tidseffektiv styrketräning? Då är flerledsövningar något för dig där flera av kroppens muskelgrupper tränas i samma övning. Satsa

idrottsmassage göteborg

Idrottsmassage Göteborg

Idrottsmassage Göteborg Idrottsmassage eller sportmassage är det vi hos Athletic Care i Göteborg är mest kända för och något som vi alltid strävar efter att