Låsning i bröstrygg – ont i ryggen

Varför gör det ont, hur känns en låsning i bröstryggen och varför får man det? Låsningar i bröstrygg kan visa sig som smärta eller värk mellan skulderbladen/bröstrygg och är en vanlig åkomma idag. 

Tex. kombinationen av statiskt kontorsarbete, dvs repeterad belastning framför en dator med tex med framåtlutad huvud och spända armar. Denna typ av belastning i kombination med en hög stressnivå gör att vi kanske inte använder musklerna i bröstryggen eller revbenen på ett optimalt sätt. En låsning i ryggen betyder inte att någon led eller disk har låst sig aven om många tror och känner så. Värken kan sitta i skelett, leder eller muskler.

Låsning i bröstrygg 1

Bröstryggen och revbenens uppgift

En del av bröstrygg/revbenens uppgift är att agera skydd och stabilitet åt våra inre organ men oxå möjliggöra en rotation av bålen. En annan väldigt viktig uppgift är att hjälpa till med andningen. Med en flexibel bröstrygg tillåts vi göra en bukandning, andning med diafragman. Bröstryggens och revbenens alla leder mobiliseras vid varje andetag för att göra utrymme åt våra lungor. En känsla av låsning i bröstrygg försvårar detta, ofta med smärta som påföljd.

Låsningar i bröstryggen symtom

*Krampaktiga skarpa smärtor i bröstet, ofta på sidan eller ont mellan skulderbladen. Kan också upplevas som huggande smärtor.
*Strålningar från ryggen fram mot bröstet. Rädsla för att det kan vara hjärtinfarkt.
*Smärta och värk som kan hålla i sig i timmar eller dagar speciellt vid vila.
*Försämring vid nackrörelser eller svårigheter att andas.
*Huggsmärta vid varierande kroppsställning. Huggande smärta i bröstet. 
*Upprepade problem med rygg och nacke.

Andra tänkbara orsaker

Ont i bröstryggen kan även bero på diskbråck. Det orsakas av att disken som sitter mellan dina kotor i ryggraden kan bli skadad och bukta ut från sin vanliga plats. Disken kan då trycka på nerver eller blodkärl och ge svåra symptom. Förutom smärta kan du också uppleva domningar, stickningar och nedsatt känsel samt svaghet i muskler.

Kotkompression kan ge också ge värk i bröstrygg – du kan få svårt att gå,stå eller sitta ner. Kotkompression innebär att en kota i ryggraden är skadad genom t.ex ett trauma. Hos äldre människor kan det även komma med benskörhet.

Då bör du söka vård akut

Vid väldigt kraftig värk i bröstrygg som inte går över med smärtlindrande läkemedel bör du söka läkarvård. Sök även akut vård om du får plötsligt ont i bröstet med feber, andningsbesvär, yrsel, domningar och extrem trötthet.

Massageterapi – Laserbehandling – Träning

Man kan ofta identifiera den specifika dysfunktion dvs det rörelsesegment eller muskler som har ”låst” sig. Vilken typ av terapeutisk behandling man använder beror på om det är den lokala muskeln som är spänd, leden som har begränsad rörelse, eller en kombination av muskel eller ledysfunktion. Mobiliseringstekniker, massageterapi eller laserbehandling kan användas för att förbättra rörlighet och behandla låsningar eller annan smärta i bröstryggen. 

Men det allra bästa om du har ont i ryggen brukar vara att komma igång med någon form av rörelse eller träning och då helst styrketräning för ryggen. Varför inte boka en personlig tränare som kan sätta upp ett bra träningsprogram för just dig?

Athletic Care finns i Sävedalen. Bara 10 minuter med bil från centrala Göteborg. 

BOKA TID

Mer läsning

träna under graviditeten

Träna under graviditeten

Träna under graviditeten Styrketräning och annan fysisk aktivitet ger massa positiva effekter och fördelar för gravida kvinnor. Förr var rekommendationerna att gravida skulle undvika träning

träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt

Träna fler muskelgrupper samtidigt Letar du efter tidseffektiv styrketräning? Då är flerledsövningar något för dig där flera av kroppens muskelgrupper tränas i samma övning. Satsa

idrottsmassage göteborg

Idrottsmassage Göteborg

Idrottsmassage Göteborg Idrottsmassage eller sportmassage är det vi hos Athletic Care i Göteborg är mest kända för och något som vi alltid strävar efter att