ryggmassage göteborg låsning i bröstrygg

Låsning i bröstrygg

Låsning i bröstrygg – Smärta i ryggen och dess orsaker

Upplever du smärta i bröstryggen? Undrar du varför det gör ont och hur en låsning i bröstryggen känns? Låsningar i bröstryggen är en vanlig förekomst idag och kan manifesteras som smärta eller värk mellan skulderbladen och bröstryggen. Låt oss utforska orsakerna och hur du kan lindra dessa besvär.

Mekanismer bakom bröstryggslåsningar

Modern livsstil och arbetsvanor kan spela en betydande roll i uppkomsten av låsningar i bröstryggen. Att sitta stilla framför en dator i en framåtlutad position med ansträngda armar kan skapa statisk belastning på bröstryggen. Kombinera detta med mycket stress, vilket kan hindra optimal användning av ryggmuskulaturen och revbenen. En viktig poäng är att en “rygglåsning” inte innebär att en led eller disk har låsts fast, även om detta är en vanlig missuppfattning. Smärtan kan ha ursprung i skelettet, lederna eller musklerna.

Bröstryggens och revbenens funktion

Bröstryggen och revbenen har flera viktiga roller i kroppen. De ger skydd och stabilitet åt våra inre organ och möjliggör bålrörelser, inklusive rotation. Dessutom spelar de en central roll i andningen genom att möjliggöra bukandning med diafragman. Smidiga rörelser i dessa områden underlättar lungornas utrymme vid varje andetag. En låsning i bröstryggen kan störa dessa funktioner och resultera i smärta.

Låsningar i bröstryggen symtom

  • Plötslig och skarp smärta i bröstområdet, ibland på sidan eller mellan skulderbladen. Det kan också kännas som huggande smärtor.

  • Smärta som strålar från ryggen fram mot bröstet, vilket ibland kan leda till oro för hjärtinfarkt.

  • Smärta och värk som varar i timmar eller till och med dagar, speciellt vid vila.

  • Svårigheter vid nackrörelser eller svårt med andningen.

  • Huggande smärta vid olika kroppsställningar eller rörelser.

  • Återkommande rygg- och nackproblem.

 

Övriga möjliga orsaker

Smärta i bröstryggen kan även associeras med diskbråck, där disken mellan ryggkotorna kan bukta ut och påverka nerver eller blodkärl. Det kan ge upphov till smärta, domningar, stickningar och muskelsvaghet. Dessutom kan kotkompression orsaka ryggvärk, där en skadad kota i ryggraden kan leda till svårigheter att gå, stå eller sitta ner. Äldre personer kan vara särskilt mottagliga på grund av benskörhet.

När bör du söka vård akut

Om du upplever intensiv smärta i bröstryggen som inte kan lindras med smärtstillande medel, är det viktigt att söka läkarvård. Akut vård är också nödvändig om du plötsligt får bröstsmärtor tillsammans med feber, andningsbesvär, yrsel, domningar och extrem trötthet.

 

Behandlingsalternativ:

Massageterapi – Laserbehandling – Träning

Man kan ofta identifiera den specifika dysfunktion dvs det rörelsesegment eller muskler som har ”låst” sig.

Beroende på om det rör sig om spända muskler, begränsad rörlighet i leder eller en kombination av båda, kan olika terapeutiska metoder användas.

Mobiliseringstekniker, massageterapi eller laserbehandling kan användas för att förbättra rörlighet och behandla låsningar eller annan smärta i bröstryggen.

Aktivitet som nyckel till lindring och smärtfri rygg

Att engagera sig i fysisk aktivitet eller träning, särskilt styrketräning för ryggen, brukar vara den bästa strategin för att bli av med smärta i ryggen. Att arbeta med en personlig tränare kan vara en klok idé för att utforma ett anpassat träningsprogram som passar dig.

Sammanfattningsvis är låsning i bröstryggen en vanlig orsak till smärta och obehag. Genom att förstå dess mekanismer och använda olika behandlingsmetoder kan du ta kontroll över din hälsa och återfå en smärtfri rygg. Att enbart vila vid ryggvärk är sällan den bästa medicinen.

Athletic Care finns på Tillfällavägen 15 i Sävedalen. Vi erbjuder massagebehandlingar, laserbehandlingar samt personlig träning och kostrådgivning. Kliniken PT-studion ligger 10 minuter med bil från centrala Göteborg. 

BOKA TID