är du sockerberoende

Är du sockerberoende?

sockerberoendeSockerberoende – Sötsuget kommer….

Det är sent på kvällen och du sitter och slötittar tv. Du är inte hungrig men lite sugen på nåt. Men inte vad som helst. Gärna något sött och vitt. Är du beroende? 

Ut till köket och öppna skafferiet. Smulorna i den halvtomma chipspåsen noteras knappt. För mycket fett och salt. Och för alldeles förlite av det söta. 

Letandet fortsätter. Kakhyllan ser lovande ut! I vanliga fall skulle det gå bra men idag behöver du något annat. Något ännu sötare. Längst bak i hyllan hittar du det du söker: Det vita guldet, sockret!

Så, är du beroende?

Vill du bli av med sockerberoende? Sockerberoende symptom är ett ämne som forskare söker svar på. En del menar på att det finns ett beroende medan andra menar att vi inte kan bli beroende av socker. Men man kan se i försök hos djur att det sker en beteendeförändring i belöningssystemet vid större konsumtion av socker. 

Faktum är att det ju sällan är vitt strösocker man vill ha. Det är ofta sockerrika livsmedel som med snabba kolhydrater som t.ex lösgodis eller marabou choklad som tenderar att överätas som berör ämnet sockermissbruk.  Att äta bra mat är ett sätt att minska sötsuget.

Så här skriver fysioterapeut Jacob Gudiol i en artikel på Tyngre: 

“Det finns en tydlig skillnad mellan till exempel nikotin och alkohol jämfört med socker. Den skillnaden är att när du till exempel röker eller dricker en öl så får du i dig ämnen som tas upp i blodet och de har sedan en direkt verkar på olika receptorer i din hjärna (och oftast kroppen) 

Detta är alltså ämnen som direkt verkar på din hjärna och påverkar dess funktion både på kort och längre sikt.

Den här direkta‌ verkan sker inte när du har sex, spelar på hästar, surfar på internet, sitter på Instagram eller äter socker.‌”

Jag är personligen tror att beroendet/suget kommer när vi har behov av att ändra en känsla eller tillstånd. 

Sockerberoende – symptom

Tror du att du är mat eller sockerberoende så sök hjälp. Du är inte ensam! Och i första hand, sök hjälp via vården eller en dietist!

Vi hjälper dig gärna med kontakten!

AthleticCare