10 anledningar att träna

10 ANLEDNINGAR ATT TRÄNA

anledningar att träna

Hälsosamma fördelar med träning – Mer än 10 anledningar att börja röra på dig!

Vet du varför träning är så viktigt för din kropp och själ? Oavsett om du har en specifik anledning eller inte, är det ingen tvekan om att motion har otaliga fördelar för din hälsa och välbefinnande. Här är över 10 anledningar varför du bör överväga att inkludera träning i ditt liv:

DET FINNS MER ÄN 10 ANLEDNINGAR ATT TRÄNA…

Varför är det bra att röra på sig? Det är ingen hemlighet att rörelse är bra både för kroppen och knoppen! Man kan minska risken för att råka ut för en mängd skador och sjukdomar men även ge dig mer kraft i dina vardagliga sysslor som t.ex ditt arbete. 

Hur påverkar träning kroppen fysiskt och psykiskt? Att planera in lite motion i vardagen behöver inte vara krångligt, ta mycket tid eller vara svårt.

Hur mycket ska man röra på sig varje dag?

Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Om du redan känner till alla anledningar till varför du borde börja röra på dig, men inte riktigt vet hur du skall lägga upp din träning eller saknar motivation så är du välkommen att kontakta mig!

10 ANLEDNINGAR ATT RÖRA PÅ DIG

1. MINSKA STRESS

Regelbunden träning sänker dina stressnivåer. När livet blir stressigt och man känner att man inte hinner med sin träning höjs stressupplevelsen ytterligare. Känner dig väldigt stressad kan det göra gott med ett lugnare träningspass. Varför inte ta en promenad på 20-30 minuter dom dagar du inte hinner till gymet. Långsiktigt visar forskning att regelbunden träning minskar stress.  

2. MINSKAR MILD TILL MÅTTLIG DEPRESSION

Varför är träning bra för psykisk hälsa? Träning kan minska mild depression och höja livskvalitén. Det innebär inte att depression beror på inaktivitet, men att om du lider av enklare former av depression och nedstämdhet så kan du må bättre genom att röra på dig, även när det tar emot på grund av sjukdomens symtom. Dessutom minskar du risken för att drabbas av depressioner om du lever ett aktivt liv.  

3. MINSKAR RISKEN FÖR DIABETES TYP 2

Att röra på sig kan minska risken för att utveckla en av våra största folksjukdomar, nämligen diabetes typ 2. Detta sker bland annat genom att träning eller fysisk aktivitet förbättrar den metabola kontrollen

4. DU KLARAR AV VARDAGEN BÄTTRE

En starkare och mer rörlig kropp gör det lättare att klara av vardagliga sysslor och aktiviteter som att bära hem matkassar, fysiskt tungt arbete, leka med barnen eller klara dig om du skulle vara med om en olycka eller skulle behöva fly från fara. 

5. GER DIG BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE

Personer som tränar upplever ofta, får förutom ett bättre välbefinnande och styrka, även en ökad tro på sig själv och sina förmågor.  Ökad självförtroende och självkänsla helt enkelt!

6. ENKLARE ATT HÅLLA EN HÄLSOSAM VIKT

Rörelse och kost går hand i handske och många upplever att det är enklare att äta bra när man har ett mål med sin hälsa och träning. Studier visar att personer som tränar regelbundet har lättare att behålla en hälsosam vikt. 

7. BÄTTRE METABOLISK HÄLSA

Förbränning av energi, kolhydrater, protein och fett förbättras med fysisk aktivitet. Även vid promenader (gärna 30 minuter). Risken för diabetes typ 2 minskar, men oxå andra metabola sjukdomar och tillstånd kan minskas med träning och fysisk aktivitet. 

8. DU FÅR BÄTTRE KREATIVITET OCH HÖGRE KONCENTRATION

Kreativitet och koncentrationsförmåga påverkas positivt av träning. 

9. DU FÅR EN BÄTTRE SÖMN

Fysisk aktivitet förbättrar din sömnkvalite. Men många upplever att intensiv träning sent på kvällen och nära läggdax gör det svårt att sova. Vi stressar kroppen rätt rejält vid intensiv träning. Så se till att ha tid efter träningspasset så du hinner äta och varva ner ordentligt innan du skall gå och lägga dig.

10. GER ÖKAD FÖRVÄNTAD LIVSLÄNGD

Alla kroppens organ gynnas av träning eller fysisk aktivitet. Genom att träna höjer du din förväntade livslängd.  

Det finns såklart fler anledningar till varför motion är toppen men vi listar inte allt här. Har du frågor eller funderingar kring hur du skall tänka kring din kost eller träning så kontakta oss. Lycka till med träningen och kör hårt!!!

/Kenneth

ATHLETIC CARE – Personlig träning – Massageterapi

Träna på!