sömnens roll vid träning

Sömnens roll vid träning

Sömnens roll vid träning, varför är det viktigt och hur förbättrar man den?

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för att upprätthålla övergripande hälsa och välbefinnande, och det är särskilt viktigt för dem som är fokuserade på kondition och träning. I den här bloggen kommer vi att utforska sömnens roll vid träning, varför det är viktigt och hur man kan förbättra det.

SÖMNENS ROLL VID TRÄNING

Sömn spelar en avgörande roll för fysisk och mental återhämtning. När vi sover producerar våra kroppar tillväxthormon, vilket är viktigt för muskeltillväxt och reparation. Dessutom hjälper sömn till att reglera våra aptithormoner, vilket påverkar vår förmåga att hålla en hälsosam vikt.

Utan tillräckligt med sömn kan våra kroppar inte återhämta sig ordentligt från träning, vilket kan leda till trötthet, nedsatt prestationsförmåga och till och med skador. Faktum är att brist på sömn har visat sig öka risken för skador hos idrottare och minska deras förmåga att prestera på topp.

Sömn är också viktigt för mental hälsa och välbefinnande. När vi inte får tillräckligt med sömn kan vårt humör, koncentration och kognitiva funktion lida. Detta kan påverka vår förmåga att fatta hälsosamma beslut, hålla fast vid en träningsrutin och uppnå våra träningsmål.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT PRIORITERA SÖMN

Med alla de krav som det dagliga livet ställer kan det vara frestande att offra några sömntimmar för att få mer gjort. Men när det kommer till fitness och träning kan detta vara ett stort misstag. Även om du vill få tid att sova, kan ljusföroreningar och bristande exponering för solljus under dagen göra det svårt att somna.

Utan tillräckligt med sömn kan våra kroppar inte återhämta sig ordentligt från träning, vilket kan leda till muskelömhet, trötthet och nedsatt prestationsförmåga. Dessutom kan sömnbrist påverka vår förmåga att fatta hälsosamma beslut och hålla fast vid våra träningsrutiner.

Forskning har visat att människor som får tillräckligt med sömn är mer benägna att göra hälsosamma matval och hålla sig till en träningsrutin. En studie publicerad i Journal of Obesity fann att individer som sov minst 7 timmar per natt var mer framgångsrika i att behålla viktminskning än de som sov mindre än 6 timmar per natt.

HÅLL DIG TILL ETT KONSEKVENT SÖMNSCHEMA

Att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag kan hjälpa till att reglera kroppens inre klocka och förbättra kvaliteten på din sömn. Försök att hålla dig till ett konsekvent sömnschema, även på helger, för att hjälpa till att reglera din sömn-vakna cykel.

SKAPA EN SÖMNFÖRMJANDE MILJÖ

Din sömnmiljö kan ha stor inverkan på kvaliteten på din sömn. Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt (inte över 20 grader Celsius). Överväg att investera i mörkläggningsgardiner.

BEGRÄNSA EXPONERINGEN FÖR BLÅTT LJUS INNAN LÄGGDAGS

Blått ljus, som sänds ut av elektroniska enheter som smartphones och surfplattor, kan störa din kropps naturliga sömn-vakna cykel. Försök att begränsa din exponering för blått ljus under timmarna fram till läggdags. Detta kan innebära att du helt undviker elektroniska enheter eller använder ett blått ljusfilter på telefon eller dator för att minska mängden blått ljus som sänds ut av dina enheter.

ETABLERA EN RUTIN FÖR ATT SOMNA

Att skapa en rutin före sömn kan hjälpa din kropp att signalera att det är dags att slappna av och förbereda sig för sömn. Detta kan inkludera att ta ett varmt bad eller dusch, öva avslappningstekniker som meditation eller djupandning eller läsa en bok. Allt som hjälper dig att slappna av och varva ner kan införlivas i din rutin innan du sover.

AVSLAPPNINGSTEKNIKER

Avslappningsövningar som meditation, djupandning och mjuk stretching kan hjälpa till att minska stress och främja avslappning. Försök att införliva dessa tekniker i din rutin före sömn eller öva på dem under dagen för att hantera stress och förbättra kvaliteten på din sömn.

Sammanfattningsvis är att få tillräckligt med sömn avgörande för att upprätthålla övergripande hälsa och välbefinnande, särskilt när det kommer till kondition och träning. Sömn spelar en avgörande roll i fysisk och mental återhämtning, samt reglerar aptithormoner och stödjer muskeltillväxt och reparation.

Utan tillräckligt med sömn kan våra kroppar inte återhämta sig ordentligt från träning, vilket leder till trötthet, nedsatt prestationsförmåga och till och med skador. Dessutom kan brist på sömn påverka vår förmåga att fatta hälsosamma beslut, hålla fast vid en träningsrutin och uppnå våra träningsmål.

Att prioritera sömn genom att upprätta ett konsekvent sömnschema, skapa en sömnbefrämjande miljö, begränsa exponeringen för blått ljus, etablera en rutin före sömn och införliva avslappningstekniker kan alla hjälpa till att förbättra kvaliteten och kvantiteten på din sömn, vilket leder till förbättrad övergripande hälsa och kondition.

/Kenneth

Athletic Care