vad händer med kroppsfettet när man går ner i vikt?

Vad händer med kroppsfettet när man går ner i vikt?

vart tar fettet vägen när man går ner i vikt

Vad händer med kroppsfettet när man går ner i vikt?

Har du någonsin funderat över vad som faktiskt händer med de kilon du tappar när du går ner i vikt? Undrar du om fettet omvandlas till värme, muskler eller om det bara försvinner? Här kommer en förklaring som belyser processen när kroppen bryter ner och förbränner fett.

Ruben Meerman och Andrew Brown, två forskare från Australien, har genomfört en banbrytande studie som ger insikt om vad som sker med fettet när vi går ner i vikt. Av 150 tillfrågade  läkare, näringsfysiologer och träningsinstruktörer visste endast 3 personer den korrekta förklaringen.

Det vanligaste missförståndet är att de kilon vi tappar någon magiskt omvandlas till energi, värme eller till och med muskler. Andra tror att fettet helt enkelt försvinner på naturlig väg genom att lämna kroppen via avföringen. Men detta är inte sant. Sanningen är att majoriteten av de borttappade kilona faktiskt andas ut. Detta sker genom omvandling till koldioxid som du sedan andas ut genom lungorna. En mindre del omvandlas istället till vatten och utsöndras genom urin eller svett. Av fem förlorade kilon, kommer cirka fyra av dem att elimineras genom utandning, medan resterande kilo elimineras genom urinering eller svettning.

Enkla sätt att öka ämnesomsättningen

Eftersom övervikten främst andas ut genom utandning, kan man frestas att tro att ökad andning kan hjälpa till att bli av med överflödigt fett. Tyvärr är detta inte fallet. Den mest effektiva metoden för att öka produktionen av koldioxid i kroppen är att aktivera musklerna genom fysisk aktivitet. Med andra ord, genom att röra på dig.

Det fantastiska är att du inte behöver göra något extremt för att öka din ämnesomsättning: att stå upp, städa, klä på dig eller ta en promenad kan räcka för att öka ämnesomsättningen samt utsöndringen av koldioxid. Om du vill ha mer information om kost, viktnedgång och träning är du välkommen att kontakta oss på AthleticCare! Vi finns här för att hjälpa dig.